Březen 2009

Škrečok Roborovský(Phodopus roborovskii)

8. března 2009 v 20:52 | Marcel Bodnár |  Hlodavce

Škrečok Roborovský(Phodopus roborovskii)

Text,foto(galéria) a video:Marcel Bodnár

Popis druhu a pohlavia-
Samec a samica:obidvaja dorastajú do maximálnej dĺžky 7cm.
Majú aj rovnaké sfarbenie kde spodná časť tela je čisto biela a vrchná je pieskovo hnedá.Ako chĺpok vyrastá tak je tmavý,ale koniec je svetlý preto je ich srsť aj svetlá aj tmavá.
Nožičky ma celé ochlpené.Má výrazné čierne oči a doslova vynikajú na takom malom škrečkovi.
Hmatové fúzy smerujú dopredu.
Ich povaha je mierna a nie sú veľmi kusavý,skôr plachý.
No na maznanie nie sú veľmi vhodné pretože sú rýchle a vrtké.Avšak na pozorovanie ich zaujímavého života je ideálny.
Pôvod:púšte a polopúšte.Vyhýba sa trávnatým oblastiam.Výhodná Ázia a to oblasti Mongolska a Číny
V prírode si vyhrabavajú asi 1m dlhé nory kde na konci je komôrka na spanie.
Kam umiestniť:pre párik týchto škrečkov postačí 25x25x25cm.
Sú veľmi pohyblivé a tak väčšia plocha dna v akváriu je pre nich výhodnejšia.
Do akvária môžte použiť aj klasické hobliny,ale aj piesok.Aj kombinácia oboch.
Kokosový orech ako úkryt postačí aj pre väčšiu skupinku.
Potrava:pri malých druhoch škrečkov uprednostňujeme jemnú potravu.Vhodné je kúpiť potravu pre vtáčiky kde je viac prosa a iných drobných semienok.
No môžte aj do klasickej potravy pre sýrske škrečky pridať potravu pre vtáčiky a máte to vyriešené.
Väčší prísun "tučných semiačok" ako slnečnica,burské a vlašské orechy dopomôže škrečkovi k obezite.Dávať iba v menších dávkach.
Keďže je s púšti je zvyknutý na malý prísun potravy.
V lete mu môžte dať aj listy trávy alebo iných rastlín vhodných pre škrečky.
Tak isto ako pri iných hlodavcov je prísun živočíšnych bielkovín rovnako dôležitý.Malý hmyz alebo uvarené vajíčko a pod.
Rozmnožovanie:chov v pároch alebo 1:2 tvorí skupinku,ktorá určite v skorej dobe prinesie nové prírastky.
Samica je gravidná približne 20 dní a rodí sa približne 3 až 6mládat.
Pri odchove samec ostáva a pomáha.Mláďata sa rodia slepé a holé a po asi 3 týždňoch až mesiaci začínajú samostatne žiť.
Vek:dožívajú sa okolo dvoch rokov avšak výnimočne aj do troch rokov.


Hľadám ľudí na spoluprácu pri tvorbe tohto webu.Dajte o sebe vedieť.